Lees hier de recensie van het Nieuw Israëlitiesch Weekblad


Een schitterende recensie door historicus Bas Belber op de site Israël Nieuws
Achttien keer “Chai”, (over)leven voor, tijdens en na de Holocaust (israelnieuws.nl)
Lees hier het interview met 1 Almere
Almeerse schrijft over overlevenden Holocaust: ‘Verhalen dwalen ’s nachts nog door mijn hoofd’ - 1Almere
Reactie plaatsen
Reacties
Chai is een indrukwekkend boek, wat heel mooi weergeeft hoe jonge mensen/kinderen de oorlog en de tijd daarna hebben meegemaakt. Hoeveel leed er is geleden, maar ook de veerkracht die deze mensen hebben! Prachtig!
Een boek dat iedere Nederland dient te lezen.
Dit is geen boek om in één keer uit te lezen. Ieder getuigenis staat op zichzelf en vraagt tijd om te verwerken. De rode lijn is natuurlijk het feit dat alle achttien overlevenden zijn van de Holocaust en erg jong waren toen ze de verschrikkingen van het nazi-regiem moesten ondergaan. En juist die jonge leeftijd van de slachtoffers maakt dit boek zo bijzonder. Want deze mensen staan dichter bij mij als deel van de naoorlogse generatie van Nederland. Al lezend drong het langzaam tot me door dat deze kinderen van toen stilletjes opgroeiden in mijn directe omgeving, terwijl geen mens er aandacht aan besteedde. Ook zij zelf hielden zich lange tijd stil en bleven onzichtbaar en ongehoord. Pas veel later ontstond bij hen de behoefde om het donkere gat van hun herinnering onder ogen te zien en bespreekbaar te maken. Meestal pas nadat hun eigen kinderen erom begonnen te vragen. Door het lezen van deze eerlijke getuigenissen, die door Alice ten Napel zonder opsmuk zijn opgetekend, ben ik als niet-Joodse Nederlander onder de indruk geraakt van de kracht en de moed om te leven na alle trauma’s uit het verleden. Herhaaldelijk wordt door de meeste overlevenden het stichten van een gezin, het krijgen van kinderen en kleinkinderen, benadrukt als het levende bewijs van de wederopstanding van het Joodse volk. Het is misschien wel de diepste betekenis van overleven en leven. Chai!
De portretten van Claudia Kamergorodski blijven je aankijken, met een blik die je niet meer loslaat.
Peter de Bruijne, voormalig hoofdredacteur Israel Today Nederland.
Indrukwekkend goed geschreven, gedocumenteerd en vormgegeven. Trots dat mijn lieve vriendin Virry haar bijdrage nog heeft kunnen leveren. Een eerbetoon en diepe buiging aan alle betrokkenen die hun verhaal wilde delen opdat we nooit zullen vergeten.
Een indrukwekkend en interessant boek. Met name ook omdat de verhalen niet stoppen bij de bevrijding, maar juist vertellen over het leven na de bevrijding. Het laat zien welke enorme impact de oorlogsjaren hebben gehad. Elk verhaal begint met een prachtige foto van de persoon die het verhaal vertelt. Dat maakt het indringend en persoonlijk.
Chai is een boek waar aangrijpende verhalen in staan die in de oorlog zijn gebeurd. Ik heb er zelfs van gedroomd, want het leest alsof je de mensen kent. Ik raad iedereen aan om het boek te lezen en te verspreiden. Ik heb enkele mensen gesproken die aan het boek hebben meegewerkt. Ik heb groot respect voor hen dat zij op hoge leeftijd nog de kracht hebben om op scholen hun waargebeurde verhalen door te geven aan de nieuwe generatie. Het is een geschiedenis die nooit vergeten mag worden !
Een uniek monument over een periode die nooit meer voor mag komen. Met zoveel warmte, beleving en gevoel verteld door 18 Holocaust survivors, op een bijzondere, gevoelvolle, wijze middels gesprekken in woord en beeld vastgelegd door Alice ten Napel en Claudia Kamergorodski. Zou door iedereen gelezen moeten worden en een rol moeten spelen in het onderwijs, leren en nooit vergeten. Dank aan alle bij dit document betrokkenen.
Een zeer indrukwekkend boek.
Ontroerend en verbijsterende verhalen. Prachtig boek opdat we het niet vergeten .
Mooie fotos's.
Zo prachtig geschreven echt een aanrader, met zo veel aandacht elk verhaal is uniek, traantje gelaten af en toe zo herkenbaar.